Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Matt Bellamy

2014.02.08

 Matthew James Bellamy (1978június 9. –) angol zenész, zeneszerző, leginkább a Muse nevű angol alternatív rockegyüttes énekeseként, gitárosaként és zongoristájaként ismert.

 


 

Gyermekkora

Bellamy apja, George az 1960-as években híressé vált együttes, a Tornados gitárosaként vált ismertté. Ők voltak az első angol együttes, akik az USA toplistáján első helyezést értek el a Telstar című dalukkal. A Muse "Knights Of Cydonia" című száma egyfajta tisztelgés ez előtt a dal előtt. Bellamy anyja, Marilyn Belfastban született, majd 1970-ben Angliába költözött. Bellamynak egy idősebb testvére van, Paul. 10 évesen kezdett el zongorázni, majd szülei válása után nagyanyjához költözött, aki arra biztatta, hogy játsszon gitáron is, immáron 13 évesen.

Muse


A Muse tagjai a Teignmouth Community Collegeben találkoztak, Bellamy több formációnak is tagja volt már előtte, például a Carnage Mayhemnek vagy a Gothic Plague-nek Howarddal együtt. Nem sokkal később találkoztak Wolstenholme-mel, és megkérték, hogy csatlakozzon. Ő akkoriban dobolt és gitározott, de Bellamyék kedvéért megtanult basszusgitározni is. Akkoriban még nem volt nagy rajongótáboruk, de napjainkban már a világ legsikeresebb együttesei közé sorolják őket.[forrás?]A Muse történetét 1994-ig lehet visszavezetni. Ekkor alapította ugyanis Matthew Bellamy, Christopher Wolstenholme(basszusgitár és vokál) és Dominic Howard (dobok) a Rocket Baby Dolls nevű formácíót. Miután megnyerték a "Battle of the Bands" címet viselő versenyt, elkezdték komolyan venni a zenélést.

A Muse alternatív rockothard rockotprogresszív rockot és klasszikus zenét játszik, de elektronikát is kevernek bele, ismertek egyedi kombinációikról. Nagyon híresek a remek élő zenéjükről, koncertjeik zöme telt házas. 2007. június 6-án és 7-én is telt házas koncertet adtak a frissen felújított londoni Wembley Stadiumban. Ők voltak az első együttes, akik meg tudták tölteni az új arénát. Eddig 6 lemezük jelent meg, Showbiz(1999)Origin of Symmetry (2001)Absolution (2003)Black Holes and Revelations (2006) The Resistance (2009) és The 2nd Law címen.

Koncertfelvételeket is megjelentettek, ezek a Hullabaloo Soundtrack (2002) és a HAARP (2008).

Felszerelése

Bellamy egyedi gitárokat használ, melyeket ő tervez, és Hugh Manson épít Devonban. Több Manson gitárja is van, de azokon kívül van egy Fender Stratocasterje, egy Gibson Les Paul DC Lite-ja, a Plug In Babyhez készült videoklipben pedig egy Jay Turser JT-res Resonatort láthatunk a kezében. Van ezeken kívül egy Gibson SGje, egy Parker Flyja, egyPeavey EVH Wolfgangja, és végül egy Yamaha Pacificaja.

Kritika

Bellamy a Gigwise szavazásán a 19. helyen végzett, mikor minden idők 50 legjobb gitárosát kutatták. A Total Guitar olvasói szerint a Bellamy által írt Plug In Babyben minden idők 13. legjobb gitárriffje szerepel. 2005 áprilisában a Kerrang! magazin a világ 28. legszexisebb rockerének választotta, de ezt később módosították, így végül Bellamy 1. lett. Ezt a díjat 2003-ban és 2004-ben a Cosmopolitan olvasói is neki tulajdonították. Az NMEtől is nyert díjat ilyen címmel, 2007-ben majd 2009-ben. Bellamy úgy kommentálta az eseményeket, hogy "ő túl alacsony, hogy szexi legyen" (mindössze 172 cm magas), szerinte Dominic Howardnak, a Muse dobosának kellett volna nyernie. Szintén ez a magazin nevezte minden idők 14. legnagyobb rock and roll hősének, Bob Dylant és John Lennont is maga mögé utasítva! A Muse még a legszexisebb zenekar címet is magáénak tudhatja. Ezeken az elismeréseken kívül, a Total Guitar 2010ben az új generáció Jimi Hendrixének nevezte, és megválasztotta az évtized gitárosának. A Guinness Rekordok Könyvében is szerepel, 140 gitárt tört össze az Absolution idején, ezzel ő törte össze a legtöbbet egy turné alatt. A BBC az elmúlt 30 év 3. legjobb gitárosaként tartja számon.

Vallása

Bellamy ateista, erről tanúskodik több interjú, és dal is, példának okáért a Thoughts of a Dying Atheist. Egy interjúban azt nyilatkozta, hogy "Ateistának lenni annyit jelent, hogy felfogod, hogy amikor meghalsz, azzal vége. Megpróbálod kihozni az itt töltött időből a legtöbbet, befolyásolni az embereket, és emlékeket hagyni, ami egy gyereket, de dalokat is jelenthet". 2000-ben azt nyilatkozta, hogy Jézus anyja, Mária "igazán cool" lehetett, hogy miután megszülte a gyermekét, el tudta hitetni mindenkivel, hogy még mindig szűz. Bellamy elmondása szerint Jézus Krisztussal találkozna a legszívesebben. 2007-ben azt is elmondta, hogy szerinte Isten létezhet, de pokolban vagy mennyországban aligha hisz.

Hangja

Bellamy hangja A2-től B♭4ig, falzettel pedig A5ig terjed. Legmélyebben a Spiral Static című számban énekel. Elmondása szerint legmagasabban a "Feeling Good"ban, a "Hyper Chondriac Music"ban és a "United States of Eurasia"ban énekel, ahol A4 ig emelkedik a mellkasi hangja. Stúdiófelvételen a valaha elért legmagasabb hangot a "Showbiz"ben énekli ki, amelyben G#5-nél jár, élőben pedig a Muscle Museum előadásánál még az A5-öt is elérte. Egy orvosi vizsgálat szerint Bellamy hangszálai nagyon kicsik, innen ered a férfiaknál szokatlanul magas hangja. Régen ezért nagyon szégyellte magát, de már levetkőzte az ezzel járó gátlásait.

Magánélete

Matt és volt barátnője egy bárban találkoztak, Milánóban. Egy 2007-ben adott interjúban Gaia Polloni elmondta, hogy akkor már 6 éve jártak, és 2 hónapja voltak jegyesek. Kapcsolatukban apróbb szünetek voltak, mivel a lány olasz. Bellamy végül úgy döntött, hogy ő is Olaszországba költözik. A Muse több dala is róla szól, például az USA-ban igen nagy sikereknek örvendő "Starlight". Matthew azonban a Muse egy berlini koncertjén a "Map of the Problematique" című dal szövegét "since I met you" (mióta megismertelek) -ról "since I lost you" (mióta elveszítettelek) -ra változtatta. Mint kiderült, azért mert a kapcsolatuk a végét járta. A pár végül 2009 decemberében szakított.

Bellamyt a Glastonbury Fesztiválon együtt látták Kate Hudson amerikai színésznővel. Már ekkor szárnyra kaptak a pletykák a kettőjük viszonyáról. Az énekes végül egy a The Sun magazinnak adott interjúban megerősítette hogy járnak. Nem sokkal később bejelentették, hogy Kate várandós. Fiuk, Bingham "Bing" Hawn Bellamy 2011. július 9-én született Los Angelesben.

 

 

 
 

 
Archívum

Naptár
<< Augusztus / 2019 >>


Statisztika

Most: 1
Összes: 77641
30 nap: 2834
24 óra: 57